Agenda

Intergovernmental Renewable Energy Task Force Meeting for the Gulf of Maine

Virtual Meeting Via Zoom May 19, 2022 9:00am to 5:00pm

Meeting Purpose and Objectives:

- Facilitate coordination, consultation, and information sharing among federal, state, local, and Tribal governments regarding renewable energy leasing process on the Outer Continental Shelf (OCS) in the Gulf of Maine (offshore of Massachusetts, New Hampshire, and Maine).
- Receive updates from other Task Force members, including individual states, various federal agencies, and Tribal governments.
- Discuss next steps in the processing of Maine's research lease application (RFCI).
- Discuss next steps in the offshore wind energy leasing process for the Gulf of Maine states and share Task Force member feedback on:
 - An RFI Development Framework
 - o Tribal and stakeholder engagement approach once the RFI is released
- Provide opportunities for public input on the topics being considered by the Task Force.

<u>Note</u>: Agenda sessions will include time for facilitated dialog among all Task Force members, both in plenary and breakout sessions. All plenary sessions will be open to interested members of the public. Breakout sessions will be for Task Force members only and key discussion points will be shared back in plenary.

Plenary Session (Open to all interested members of the public)

TIME	AGENDA
8:45-9:00	Sign on and technology check
15 min	
9:00-9:05	Welcome
5 min	 Jim Bennett, Chief, Bureau of Ocean Energy Management (BOEM), Office of Renewable Energy Programs (OREP)
9:05-9:20	Introductions & Opening Remarks
15 min	 Amanda Lefton, Director, Bureau of Ocean Energy Management
	Opportunity for Tribal representative remarks
9:20-9:30	Agenda Review & Ground Rules
10 min	David Plumb, CBI, Facilitator
9:30-10:10	Outer Continental Shelf Wind Energy Leasing in the Gulf of Maine
40 min	 Zachary Jylkka, BOEM Project Coordinator

	 Review topics and outcomes of 2019 meeting
	 BOEM process for an unsolicited research lease application
	 BOEM commercial leasing process
	 Brief overview of Development Framework/Draft RFI Area
	 Opportunity for Task Force questions and comments
10:10-11:05	State Perspectives
55 min	 States explain actions and priorities around offshore wind in the Gulf
	of Maine
	o Maine
	 New Hampshire
	 Massachusetts
	 Opportunity for Task Force questions and comments
11:05-11:20	Coffee/Stretch Break
15 min	
11:20-12:30	Federal Trust Resources and Responsibilities in the Gulf of Maine
70 min	National Oceanic and Atmospheric Administration
	U.S. Fish and Wildlife Service
	Department of Defense
	U.S. Coast Guard
12:30 – 1:20	Lunch Break
50 min	
1:20-1:35	RFI Development Framework for Gulf of Maine
15 min	 Zachary Jylkka, BOEM Project Coordinator
	Opportunity for Task Force questions and comments
1:35	Task Force convene in the Task Force only break-out sessions (in separate
	Zoom Meeting).
1:35 – 2:10	Public Input Opportunity
35 min	In Zoom webinar, facilitated session with the public on the same topic
	as the Task Force breakouts - feedback on the RFI Development
	Framework and stakeholder engagement to accompany the
	winnowing process.
2:10 – 2:25	Break in main room
15 min	

Break-Out Sessions: Task Force Members Have New Zoom Link.

TIME	AGENDA
1:35-1:40	Reconvene - Session Overview
5 min	 Task Force Members only convene in Zoom meeting
1:40-2:25	Task Force Member-only Breakout Sessions – RFI Development Framework

45 min	Opportunity for small group discussions and feedback on the RFI
	Development Framework.
	Groups can also consider the stakeholder engagement that should
	accompany the subsequent phases of the planning & leasing process.

Final Plenary Session (Open to all interested members of the public)

TIME	AGENDA
2:25-2:30	Reconvene
5 min	All Task Force members reconvene in the Zoom webinar
2:30-3:00	Report Out and Discussion from Breakout Sessions
30 min	 Report back from breakout session participants on key points from their discussions
	Opportunity for broader discussion
3:00-3:40	Stakeholder Engagement During the BOEM Process
40 min	 Panel discussion with BOEM and Gulf of Maine states
	 Opportunity for Task Force questions and comments
3:40-3:55	Coffee/Stretch Break
15 min	
3:55-4:40	Public Input Opportunity
45 min	Opportunity for public input on topics under Task Force discussion
4:40-4:50	Action Items and Next Steps
10 min	 Zachary Jylkka, BOEM, and David Plumb, CBI, Facilitator
4:50-5:00	Closing Remarks and Adjourn
10 min	 Jim Bennett, Chief, Bureau of Ocean Energy Management (BOEM), Office of Renewable Energy Programs (OREP)