

Gulf of Maine Intergovernmental Renewable Energy Task Force

Meeting Agenda

May 10 & 11, 2023 Cross Insurance Center, 515 Main St, Bangor, ME 04401

Established in 2019, the Gulf of Maine Intergovernmental Renewable Energy Task Force is composed of Federal, Tribal, state, and local government officials. It is tasked with facilitating the coordination of renewable energy planning activities on the Outer Continental Shelf in the Gulf of Maine. It serves as a forum to discuss potential issues and concerns, as well as exchange data and information about ocean resources and uses.

Meeting Purpose and Objectives:

- Facilitate coordination, consultation, and information sharing among federal,
 Tribal, state, and local governments regarding renewable energy leasing process
 on the Outer Continental Shelf in the Gulf of Maine, offshore of Massachusetts,
 New Hampshire, and Maine.
- Receive updates from other Task Force members, including Tribal governments, individual states, and federal agencies.
- Discuss next steps and receive feedback on the Gulf of Maine leasing process:
 - Call for Information and Nominations
 - Additional information BOEM is reviewing as it prepares to identify draft Wind Energy Areas
- Discuss next steps and receive feedback on Maine's Research Lease application.
- Discuss and provide useful information on key emerging topics:
 - Transmission planning
 - Offshore wind data collection activities: analysis for whales and other protected species
 - Floating offshore wind technology
- Provide opportunities for public input on the topics being considered by the Task Force.

<u>Note:</u> Agenda sessions will include time for facilitated dialog among Task Force members, both in plenary and table discussions. Members of the public are invited to observe all plenary discussions. **The agenda includes significant time for public input on both days.**



Agenda Overview

Day 1 - BOEM Workshop - Key Topics for OSW in the Gulf of Maine

This half-day session is an opportunity to discuss and provide information around topics that are shaping the conversations about offshore wind in the Gulf of Maine. It will focus on three topics: floating offshore technology, offshore wind data collection activities and associated analyses for whales and other protected species, and transmission planning. In addition, BOEM will also provide a brief overview of the leasing process in the Gulf of Maine.

Day 2 - Next Steps in the Leasing Process in the Gulf of Maine

This full-day session will focus on BOEM's leasing process in the Gulf of Maine. Participants will receive information and discuss BOEM's Call for Information and Nominations, additional information BOEM is reviewing as it prepares to identify draft Wind Energy Areas, and the process for determining those areas. The meeting will also address next steps for Maine's research lease application.

Detailed Agenda

Day 1

TIME	AGENDA
12:30 - 1:00	Arrive and poster session
30 min	
1:00 - 1:30	Welcome, Opening Remarks, Agenda Review
25 min	
1:25 –1:45	Overview of BOEM leasing process in the Gulf of Maine
20 mins	Luke Feinberg, BOEM Project Coordinator
1:45 – 2:30	Floating Offshore Wind Technology
45 mins	 Walt Musial, Principal Engineer, National Renewable Energy Laboratory
	Clarifying questions and Task Force discussion
2:30 - 3:00	Stretch Break - Poster Session
30 min	



TIME	AGENDA
3:00 - 3:45	Offshore Wind Data Collection Activities: Analysis for Whales
45 min	and other Protected Species
	 Kyle Baker, BOEM Marine Biologist
	 Stanley Labak, BOEM Acoustician, Center for Marine
	Acoustics
	 Clarifying questions and Task Force discussion
3:45 - 4:30	Public Input Opportunity
45 min	
4:30 - 4:45	Stretch Break
15 min	
4:45 - 5:30	Transmission planning
45 min	 Josh Gange, BOEM Project Coordinator
	 Clarifying questions and Task Force discussion
5:30 - 5:45	Wrap up and outlook for Day 2
15 mins	
5:45 - 6:15	Poster session
30 mins	

Day 2

TIME	AGENDA
8:30 - 9:00	Arrive and poster session
30 min	
9:00 - 9:30	Welcome, Opening Remarks, Agenda Review
30 min	
9:30 - 10:25	Commercial Wind Energy Leasing Process in the Gulf of
55 min	Maine
	Seth Theuerkauf, BOEM Project Coordinator
	 James Morris, NOAA-NCCOS
	Clarifying Questions and Task Force Discussion
10:25 – 11:10	Tribal perspectives
45 min	
11:10 – 11:30	Stretch Break and Poster Session
20 min	



TIME	AGENDA
11:30 - 12:25	State Perspectives
55 min	 Maine, Massachusetts & New Hampshire
	Clarifying Questions and Task Force Discussion
12:25 – 1:40	LUNCH
75 min	Poster session active during lunch
1:40 - 2:20	Task Force Discussion
40 min	Table discussions, plenary debrief
2:20 - 2:50	Research Lease Application
30 min	 Luke Feinberg, BOEM Project Coordinator
	 Next steps and key issues
	Opportunity for Task Force questions and comments
2:50 - 3:20	US Coast Guard – Port Access Route Study
30 min	 LCDR Jacob Aulner, United States Coast Guard
	 Clarifying Questions and Task Force Discussion
3:20 – 3:40 20 mins	Stretch Break
3:40 – 4:40 60 min	Public Input Opportunity
4:40 - 5:00	Engagement Opportunities and Next Steps
20 min	BOEM presentation
	Final questions and comments by Task Force members
5:00 - 5:15	Wrap-up and Close
15 min	
5:15 - 6:00	Poster session
45 min	